Forside
·
Forum
·
Arrangementer 2020
·
Bliv medlem
·
Forsikring
·
Storfanger
·
Galleri
·
Om JSK
·
Links
·
Bladet


Log på
Medlems nummer /
brugernavn:
Adgangskode:
Glemt password?
Handels- og medlemsbetingelser

Starten på Lakse fiskeri i Østersøen

31/12/15

Historien om begyndelsen på et fiske eventyr for nogle nybegyndere i Trollling efter laks i Østersøen

Det hele startede i 1998 hvor jeg og min svoger Kjeld vandt et gave kort til en fiske rejse ved et Stævne i Frederikshavn (Hirseholme Cup J)

Vi havde en åben Cresent 498 som vi mente ville være helt perfekt til dette fiskeri. Og det var såmænd da også en god jolle, men vi blev alligevel lidt usikker på om den ville være søstærk nok til det store hav omkring Bornholm. Så vi blev enige om at vi nok måtte tage en lille snak med konerne derhjemme, om det var ok at vi købte en lidt større båd. Vi fik et meget forsigtigt ja.

Nu begyndte så jagte på den perfekte trolling båd. Vi fandt den i Randers ved Floor. En Oldenburg 17 fods med kahyt og vindskærm. Det første vi gjorde da vi kom hjem, var at sætte vinkel sliberen på den, for at skære det meste af agter sæderne af, så det kunne blive den perfekte trolling båd. Vi monterede vores lille 4o hk Yamaha med Auto Lube, og fik sat en meget lille sort hvid 4 tommers GPS i, Vi fik også købt nogle Downrigger (vi kaldte dem nu bare kraner).

Så gik turen til Gøteborg, hvor der var bådmesse, og vi skulle over for at indkøbe alle disse nye ting, med de underlige navne, som vi skulle bruge til lakse fiskeriet. Vi fik købt godt ind, tror stadig jeg har noget af det i grejkassen uåbnet.

Vi brugte så resten af året til at finjustere vores nye båd og drømme og frygte dette store ukendte hav omkring Bornholm.

 Vi fik så meldt os til turen i 1999 og der var mange både tilmeldte. Helt præcist 7 top tunede trolling både. Poul Hansen havde startet turen op i JSK regi nogle år tidligere, så den gode Poul måtte finde sig i mange spørgsmål fra de to nordjyske nybegyndere. Og heldigvis øste han ud af hans erfaring med rund hånd.
 

Endelig kom dagen hvor vi fik spændt båden efter bilen, og vi skulle med færgen til Gøteborg og videre derfra til Ystad. På Bornholm fik vi os indstaleret i nogle mægtig fine 4 mand hytter med direkte udsigt udover østersøen. Der var omkring 1o fine hytter på camping pladsen. Fiskeriet dengang var lidt anderledes end i dag, for hvis der blev fanget en 2-3 laks pr båd pr uge havde det været en rigtig god uge. Og vi skulle da også helt hen til den allersidste dag på vores første tur, inden vi fik kontakt til en laks. Og jeg glemmer aldrig den panik der opstod da det endelig lykkedes at få bid. Stænger og net fløj forvildet rundt i båden. Men på en forunderlig måde lykkedes det os at nette en fin laks på omkring 6 kg. Jeg tror vores jubel scener kunne høres helt ind til Gudhjem.

 

Dengang var udgangs havnen altid Melsted, og straks efter en mil, blev grejet sat. De fleste stænger blev sat med brisling, og dipsy diveren blev sat med et blink. Det hele foregik næste altid dybt. 1oo-12o fod, så det var fast arbejde, med nogle forholdsvis lille manuelle downrigger.

 
Vi boede hos Sannes Familie Camping, og han havde nogle varme skabe, vi kunne hænge vores overlevelser dragter ind i for at tørre natten over. Mange at de både der dengang deltog var åbne, og havde ikke sprayhood og oliefyr. Nej dengang var der fiskere til J

Efter det første år på Bornholm havde vi fået blod på tanden, så nu skulle der investeres i en ny motor.

Vi købte en stor sort klump. En Mercury 75 hk totakter. Den blev ret hurtigt døbt med navnet Sorte Sara. Men vi fandt ud af, at Sara ikke var ret god til at køre i tomgang en hel dag, til gengæld spandt hun som en mis, når der var omdrejninger på. Vi fik så monteret en ekstra 6 hk Yamaha som trolling motor. En totakter naturligvis. Den kunne klare en hel dags trolling, for det var med næste fuld gas 

 

Senere blev Oldenburgere monteret med en fin lille 5o hk 4 takter, og roen sænkede sig på den Gule Oldenborger.

Årene er gået, og bådene er blevet større, og vi kan nu stå i tør vejr og starte olie fyret hvis der er behov for det. Om det er noget med at vi også er blevet ældre og mere magelig, skal jeg ikke kunne sige.

Fiskeriet på Bornholm har også ændret sig igennem de mange år. Nu er det ikke usædvanlig at der tages 2-3 laks om dagen pr båd, og laksene er også blevet større.

Der har de sidste 3 år været omkring 25-3o både der deltager i JSK turen, så den har vokset sig stor de seneste år. Det skyldes vel til dels det gode lakse fiskeri, men måske fordi der også på denne JSK Klub tur er lagt vægt på det sociale og kammeratlige samvær, hvor alle hjælper alle.

I 2017 er der 20 års jubilæums tur til Bornholm, og der håber jeg at vi kan samle en rekord stort antal deltagere J

 
 
Hilsen
Morten W Christensen
Whiskas

Seneste 10 nyheder i Historier:

24/07/20 Den Gamle Går i Land
23/06/20 Fotot konkurrence 2020
23/06/20 Foto konkurrence 2020
22/04/20 Kingfisher er da en isfugl og ikke en ørn
22/04/20
10/11/19 Foto konkurrence 2020
25/10/19 Laksetur til Bornholm
25/10/19 Foto konkurrence 2019
16/10/19 Foto konkurrence 2019
31/07/19 Fotokonkurence 2019

Nyhedsarkiv
Navisco
JSK 150
lavprisolie.dk
Dansk fartøjs forsikring
JC Fiske grej
Fluer.dk
htbsunds.dk
 
Webmasters e-mail: webmaster@j-s-k.dk
Udviklet af landIT